GewoonBijzonder

Laten we beginnen met ons voorstellen en waarom we deze podcast zijn gestart.

GewoonBijzonder is een podcast die is gestart door Niels Lam en Soorien Zeldenrust. Beide zijn opgegroeid in een familie waar ze niet zijn geboren. Beide zijn ze bekend in de adoptie- en pleegzorg.

Niels luistert veel naar podcasts en hij miste een stuk in de podcasts die hij luisterde. Hoewel de thema’s hem wel aanspraken was er bijna nooit een link met adoptie. Of het ging in de podcasts over man-vrouw onderwerpen en/of heteroseksueel. Daar voelde hij zich niet altijd door aangesproken wat dan zorgde dat de boodschap van de podcast niet helemaal bleef hangen. Vandaar dat hij besloot om een aflevering te maken omtrent adoptie. En dat idee groeide al snel uit tot het maken van meer dan één aflevering. Ook wilde hij het niet alleen gaan doen en heeft hij zijn collega-coach en vriendin Soorien gevraagd of zij dit project met hem wilde aangegaan. En zo is GewoonBijzonder ontstaan.

Niels

Hij is lang en slank en, zoals de intro van de podcast aangeeft, is een halve Afrikaan. Hij is geboren in Oosterbeek en na zijn geboorte geadopteerd. Hij groeide op in de Noordoostpolder. Niels heeft een Nederlandse moeder en een Afrikaanse vader. In het adoptiegezin waarin hij is opgegroeid, is hij de jongste van twee kinderen. Zijn oudere zus is ook geadopteerd. Het feit dat hij is geadopteerd ziet hij als een gegeven. “Iedereen heeft zijn lot te dragen”, is zijn motto daarover. Niels woont samen met zijn man in Heveadorp. 

In het dagelijks leven is Niels bezig met zijn eigen onderneming. Zijn praktijk heet GewoonNiels.nl. Niels is Levenscoach en daarnaast verzorgd hij trainingen en workshops. Door zijn manier van coachen is hij een sparringpartner geworden voor mensen met chronische stress en aanverwante klachten. Ook geadopteerden en mensen uit de LHBTI-gemeenschap vinden de weg naar zijn praktijk. Naast het runnen van zijn eigen praktijk schrijft hij voor Queerzine. Queerzine is een onafhankelijk online LHBTQ+ magazine dat een podium biedt aan diverse LHBTQ+ mensen met een verhaal, een mening of een column. 

Van nature zorgt Niels graag voor anderen. Hij is in staat om mensen met elkaar te verbinden. Door de nodige humor in te brengen weet hij te relativeren. Dit maakt hem tevens heel toegankelijk. Niels is naar eigen zeggen niet bang om zijn kwetsbaarheid te tonen. Hij ziet dit als een kracht. Hij creëert beweging en richting en weet mensen weer in hun kracht te zetten.

Niels houdt van lekker eten. Voor een goede risotto of Spaanse Iberoham mag je hem wakker maken. Daarnaast geniet hij ook van een goed glas wijn of een heerlijke cortado. Dit doet hij alleen of met vrienden. Hij brengt graag tijd door met zijn vrienden. Verder wandelt Niels iedere dag en doet hij aan yoga en meditatie. Ook zingt hij in het homomannenkoor ‘Het Herenakkoord’.

Niels heeft een enorme voorliefde voor de Afrikaanse filosofie van Ubuntu. Ubuntu is een manier van leven waar iedereen iets van kan leren. Er is sprake van Ubuntu als mensen zich verenigen rond een gemeenschappelijk belang. In onze chaotische en vaak verwarrende wereld zijn de waarden van Ubuntu belangrijker dan ooit. Want alleen als de mensen samen werken, kunnen zij hun verschillen en problemen overwinnen. Niels hoopt ook met deze podcast dat mensen weer meer tot elkaar gaan komen. Want zoals een Afrikaans gezegde luidt: ‘Wijzen bouwen bruggen, en dwazen bouwen muren.’

Soorien

Soorien

Zij is een vrouw die Zelden Rust in haar leven heeft.  Soorien woont samen met haar man en dochter in Zwolle. Is geboren in Korea en heeft wat Japanse, Chinese en andere oosterse genen in haar DNA. 

Soorien is trainer en coach voor individuele en team vragen. Sinds dit jaar heeft ze een eigen coachmethode geschreven. De NuKi methode. Het is een nieuwe vorm van coaching wat bestaat uit drie Oosterse wijsheden. Het bestaat uit de Koreaanse Nunchi, de Japanse Ikigai en Kintsugi. In september gaat zij samen met Kim Draijer de onlineopleiding van Systemisch Benaderd geven. En is zij in diezelfde maand te bewonderen in het ‘Museum in de maak Anno’. De expositie gaat over vrijheid. Naast alle werkzaamheden werkt ze nog een dagdeel in één van de leukste conceptstores van Zwolle. En behoort zij sinds dit jaar (2020) tot de acht filosofen van Zwolle. De acht filosofen van Zwolle hebben hun eigen expertise die zij graag met jou delen. Als dit nog niet genoeg was. Ze zit niet graag stil (maar dat las je net al) en heeft samen een aantal geadopteerden en o.a. met Hilbrand Westra het Adoption en Foster Coaching (AFC) opgericht.

Al op jonge leeftijd is ze bezig met haar adoptie en gedurende de jaren kwam ze bij haar eigen adoptiecoach. Sindsdien zijn er diverse puzzelstukken op hun plaats gevallen en is ze zichzelf meer gaan ontwikkelen. Mede door haar eigen proces realiseerde ze zich dat adoptie je hele leven lang een mooie ontwikkeling is om jezelf te versterken. Het is én blijft een onderdeel van je leven.

In 2018 gooide zij het roer om. Ze zei haar baan op en begon met haar eigen onderneming ‘SooBijzonder’. Haar onderneming staat voor het verbinden van mensen met zichzelf, de zelfliefde vergroten en leven met twee verschillende culturen. Tevens helpt Soorien haar coachees bij het bewust maken, én doorbreken, van de patronen waarin ze verstrikt zitten. Het is haar missie om bewustwording te creëren bij jezelf en anderen. 

Tussen alle activiteiten door, en balans te houden tussen werken en ontspanning, houdt Soorien haar lichaam in goede conditie door hardlopen en Koreaanse drama te kijken. Daarnaast vindt zij het heerlijk een hele middag in de keuken te staan om Koreaans te koken. En om heel eerlijk te zijn is werk voor haar soms ook ontspanning. Bijvoorbeeld de podcast Gewoon Bijzonder.